Hoe vasten zonder uitgedroogd te raken.

Terug

Wie vanaf 11 maart meedoet aan de ramadan, vast een maand lang van zonsopgang tot zonsondergang. Tussen de eerste maaltijd van de dag, ‘S'hour’, en de laatste maaltijd, ‘Iftar’, zit gemiddeld zo’n 15 uur. Zonder eten of drinken. Zelfs geen water? Zelfs geen water. Het vasten is een heilig moment, dat gewijd is aan het zuiveren van lichaam en geest. Maar ook elders wordt er doelbewust gevast, want steeds meer mensen doen aan periodiek vasten of ‘intermittent fasting’. Het is belangrijk om het beste te halen uit dergelijke detox-momenten, en vooral, om uitdroging te voorkomen. We geven je graag wat nuttige tips. 

Gezonde gewoontes aannemen

Vasten stelt je in staat om je lichaam te ontgiften. Over het algemeen doet zo’n lichaamsreiniging echt deugd, maar voor sommige mensen ligt vasten toch moeilijker. Het lichaam ‘speelt op’; met buikpijn, hoofdpijn, krampen, duizeligheid, enz. Hoe haal je nu het beste uit een vastenmaand, zonder last te hebben van de ongemakken? 

 • Pas je werktijd aan: als je vroeger begint met werken en eerder klaar bent, kan je je zonder stress voorbereiden op de avond. Praat erover met je baas of HR-verantwoordelijke.  
 • Neem regelmatig pauzes: je zal beter geconcentreerd en minder gestrest zijn. Goed om weten: stress zorgt ervoor dat je wilt snoepen en drinken. 
 • Kan je eindelijk aan de maaltijd? Ga dan voor gezonde voeding met herstellende impact, zoals fruit en groenten, volkoren graansoorten en plantaardige of dierlijke kwaliteitsproteïnen. Vermijd overmatig bewerkt voedsel, beperk zoetigheid en eet enkel wat je nodig hebt. 
 • Maar eerst en vooral: hydrateer jezelf voldoende en wanneer je maar kunt. 

Drink voldoende water

Een volwassen lichaam bestaat voor 60% uit water. Gehydrateerd blijven is dus essentieel voor een goede gezondheid. Wist je dat water niet alleen structuur geeft aan ons lichaam, maar dat het ook 5 functies heeft bij de goede werking van ons lichaam (een artikel dat je hier kunt lezen)? 

We raden je aan om elke 24 uur zeker 8 glazen water te drinken. Maar: hoe doe je dat tijdens de ramadan? Volg onze routine: 

 • SPA® ramadan-routine: drink 2 glazen water bij het avondeten bij zonsondergang + 2 glazen water later op de avond + 2 glazen water voor het slapen gaan + 2 glazen water bij je ontbijt vóór zonsopgang. 

Goed om weten: koffie en thee zijn vochtafdrijvers. Doe jezelf dus gerust een plezier, maar je beperkt je best tot één kopje. 

Eet voedsel dat rijk is aan water

Als je voor de juiste voedingsmiddelen kiest, bezorg je je lichaam een extra dosis hydratatie. Fruit en groenten behoren tot de voedingsmiddelen die het best hydrateren. Eet ze rauw om optimaal te profiteren van hun watergehalte. Nog een optie: ze kort bakken of koken. Maar je kan ze ook gebruiken in warme of koude soepen, salades, groentencarpaccio's, verse sapjes, niet-zoete sorbets, enz. 

Groenten die het meest water bevatten: komkommer, courgette, tomaat, groene bonen... 

Fruit dat veel water bevat: watermeloen, meloen, abrikoos, rood fruit... 


RECEPTIDEE  

Salade van watermeloen, aardbeien en kerstomaatjes 

INGREDIËNTEN 

 • 1 watermeloen 
 • 300 g aardbeien 
 • 10 kerstomaten 
 • 1 eetlepel suiker 
 • 1/2 theelepel geraspte verse gember 
 • 1 handvol basilicumblaadjes 

BEREIDING 

Snijd het watermeloenvlees in blokjes, de aardbeien in vieren en de kerstomaatjes doormidden. Meng alles door elkaar en voeg de gember, suiker en basilicumblaadjes toe. Serveer gekoeld. 

Varieer met water

Als je je veel ontzegt, is de verleiding groot om naar suiker te grijpen. Maar denk eraan: (te) zoete dranken zijn niet je beste vrienden. Als het eerste gevoel van frisheid voorbij is, hydrateren zo’n frisdranken je niet echt meer. Bovendien zorgen ze voor insulinepieken, waardoor je zin krijgt om te snoepen... Je kiest dus beter voor zelfgemaakte limonade of water met een smaakje (met weinig of geen toegevoegde suikers). Maar je kan het jezelf ook makkelijk maken en variëren met SPA®

SPA® Touch: een assortiment pure, calorievrije mineraalwaters met een subtiel smaakje (munt, citroen, aardbei, kers, enz.). Ontdek ze hier

SPA® Fruit: fruitige limonades, gemaakt met 100% natuurlijke ingrediënten en laag in calorieën. Het verschil tussen SPA® Fruit en klassieke limonade? Dat ontdek je hier

En wat als je aan ‘intermittent fasting’ doet?

Periodiek vasten of ‘intermittent fasting’ wordt alsmaar populairder. Je wisselt dan fases van eten en vasten af. Er zijn verschillende formules (5 dagen/2 dagen of om de dag), maar de meest gebruikelijke – en de makkelijkste formule om te starten – is 16 uur vasten per dag, waarbij je enkel eet tijdens een welbepaald tijdsblok van 8 uur: tussen 9 en 17 uur, bijvoorbeeld, of tussen 12 en 20 uur. Je kan kiezen. Heb je vragen? We beantwoorden ze graag! 

 • Mag je alles eten? 

Geen enkel voedingsmiddel is verboden, maar men raadt sterk aan om gezond te eten, om essentiële voedingsstoffen aan te vullen en om tekorten te voorkomen. Denk aan wat er op je ideale bord ligt: 1/2 groenten, 1/4 zetmeelrijk voedsel en 1/4 eiwitten (dierlijk of plantaardig). En eet voldoende fruit! 

 • Hoe zit het met drinken? 

In tegenstelling tot bij de ramadan zijn bij periodiek vasten drankjes wél toegestaan: koffie of zwarte thee, appelciderazijn en natuurlijk… veel water! Wist je dat een uitdroging van amper 2% je fysieke en mentale prestaties al vermindert? Lees ons artikel voor meer informatie. 

 • De voordelen 

Het belangrijkste doel van periodiek vasten is je spijsverteringssysteem tot rust brengen en je stofwisseling aanmoedigen om je vetreserves aan te spreken. Zorgt ‘intermittent fasting’ er echt voor dat je afvalt? Op dit moment variëren de resultaten van wetenschappelijke studies, dus niemand kan het voorlopig met zekerheid zeggen. Één ding is wél zeker: ‘intermittent fasting’ zorgt ervoor dat veel mensen zich beter voelen in hun lichaam. 

Beter drinken. Beter vasten.

Of het nu om religieuze redenen is, om af te vallen of gewoon om je beter te voelen, vasten spreekt alsmaar meer mensen aan. Tijdens die periodes van onthouding en terugkeren naar de basis, is het drinken van water van vitaal belang voor de verzorging van je lichaam. En met SPA® Reine geef je je lichaam de zuiverheid die het verdient

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitige frisdranken

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek