Biodiversiteit: de garantie van waterkwaliteit

Terug

Omdat de bronnen van Spa profiteren van een uniek programma ter bescherming van het milieu en de biodiversiteit, garandeert het mineraalwater van SPA® je een uitzonderlijke zuiverheid. 

Het beschermde gebied van de bronnen van Spa, gecreëerd in 1889, strekt zich tegenwoordig uit over meer dan 13.000 hectaren en kent een uniek programma ter bescherming van het milieu en de watervoorraden. Water en biodiversiteit zijn immers nauw met elkaar verbonden. Alleen een gezonde omgeving garandeert zuiver water. Het was wel moeilijk om in zo’n uitgestrekt gebied een handmatig controlesysteem in te voeren dat de positieve impact van deze maatregelen kon meten. Spa Monopole is daarom een samenwerking gestart met BeeOdiversity, dat acht bijenkolonies in het gebied heeft geplaatst. 

bei

Bijen: de barometers van het milieu

Dankzij hun bestuivingsactiviteit houden de 400.000 aanwezige bijen in het gebied de biodiversiteit in stand. Maar dat is niet alles. Ze verzamelen ook veel ‘monsters’ via het stuifmeel en de nectar die ze naar de bijenkorf brengen. Met deze monsters voert BeeOdiversity vervolgens wetenschappelijke analyses uit en evalueert hoe het zit met de biodiversiteit en de kwaliteit van het milieu (bijvoorbeeld de aan- of afwezigheid van pesticiden). 

Geen verontreiniging

De resultaten zijn goed, want de analyses tonen aan dat het gebied niet verontreinigd is en een zeer hoge biodiversiteit heeft. Een échte garantie van de kwaliteit van het mineraalwater SPA® Reine dus. 

Verdere verbetering van de biodiversiteit

BeeOdiversity gebruikt de resultaten ook om Spa Monopole te adviseren over de te nemen maatregelen om het milieu en de biodiversiteit nog verder te verbeteren, bijvoorbeeld door de herintroductie van specifieke planten of het plaatsen van insectenhotels.

Ontdek in deze video waarom bijen een goede indicator zijn van de kwaliteit van het milieu rond de bronnen van SPA® Reine.

SPA® Reine, een zuiver water

Gefilterd in het hart van de Belgische Venen, in een beschermd gebied, biedt het natuurlijke mineraalwater SPA® Reine een unieke zuiverheid en zachtheid. Dankzij de constante samenstelling die uitzonderlijk arm is aan minerale zouten, overbelast ze het organisme niet. Het is dus geschikt voor iedereen, voor alle leeftijden en op elk moment van de dag. 

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitige frisdranken

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek