‘Pierrot’, het iconische logo van SPA, viert zijn 100ste verjaardag!

Terug

‘Pierrot’, ons iconische figuurtje dat liever ‘watertje-over’ doet dan ‘haasje-over’, bestaat in 2023 100 jaar. Na al die tijd vind je het nog altijd op elke SPA®-verpakking en etiket.


De geboorte van Pierrot

In 1912 wordt de ‘Compagnie fermière des eaux et bains de Spa’ opgericht. De ‘Compagnie’ krijgt het monopolie op de exploitatie van de waters van Spa. In 1921 krijgt het de naam ‘Spa Monopole’ en in 1923 wordt de befaamde wedstrijd uitgeschreven om een nieuw logo te ontwerpen voor de merken SPA® en SPA® Reine. 

Nog meer weten over hoe het allemaal begon? Hier vind je de geschiedenis van SPA®


Illustrator Jean d'Ylen 

De ontwerpwedstrijd in 1923 wordt gewonnen door de Franse illustrator Jean d'Ylen, die onder andere bekend was voor zijn reclameposters voor Cinzano en Cognac Martell. Toen hij de wedstrijd won, wist d’Ylen waarschijnlijk niet dat hij een iconisch beeld had gecreëerd. Van zodra zijn ‘Pierrot’ verscheen op etiketten, verpakkingen en affiches, leverde het figuurtje een belangrijke bijdrage aan het succes en de reputatie van de waters van SPA®.

Weetje: het oorspronkelijke ontwerp was bedoeld voor het bruisende water van SPA®, maar omdat ‘Pierrot’ de consument meteen voor zich wist te winnen, prijkte hij al snel op de etiketten, verpakkingen en publiciteit van álle SPA®-waters en -dranken.

Close-up van de pierrot op het SPA-logo

‘Pierrot’, een tijdloos personage

Natuurlijk is ‘Pierrot’ de afgelopen 100 jaar grafisch geëvolueerd, maar zijn dynamiek en energie zijn nog altijd dezelfde. Al een eeuw lang springt hij als vrolijk jongetje over een bron die uit de grond omhoog spuit, terwijl hij het water met zijn handen probeert tegen te houden.


De ‘Parade des Pierrots’

Vrolijke ‘Pierrot’ is in de loop der jaren een symbool geworden voor de stad Spa en zijn inwoners. Je vindt hem dus niet enkel op de publiciteit, etiketten en verpakkingen van SPA®, maar ook in de stad zelf... Wist je dat er in Spa 11 ‘Pierrot’-beelden te zien zijn, die beschilderd zijn door hedendaagse kunstenaars? En in april 2022 lanceerde men de ‘Parade des Pierrots’, een stadswandeling langs deze beelden. Weer een extra toeristische troef voor ons ‘kuuroord der kuuroorden’! Kom je onze ‘Pierrots’ graag bewonderen? Dat kan. Ontdek de ‘Parade des Pierrots’!

Weetje: Eén van de ‘Pierrots’ werd mee uitgewerkt door de leerlingen plastische kunst van de academie van Spa. Weet jij welk beeld dat is?

De Pierrot Parade in Spa

Trek eropuit

Zo’n wandeling in het gezellige stadscentrum van Spa is natuurlijk goed om je stapschoenen uit te testen, maar in en rond de stad kan je op dat vlak nog veel méér beleven. Waarom zou je er met je hele gezin en/of je vrienden niet een paar dagen op uittrekken richting Spa? We hebben alvast een paar gezellige vakantiehuisjes voor je opgelijst, waar je je direct thuis voelt. En heb je inspiratie nodig voor je uitjes in de regio? Dan hebben we hier 10 tips voor leuke uitstapjes!

Weetje: In de lijst vind je ook een tripje naar het hoogste punt van België. Een echte ‘toplocatie’, dus. Ga snel op zoek!

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitige frisdranken

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek