Huh, waar is die roze wolk nu?

Nieuw leven op de wereld zetten, dát verandert alles. Inclusief jezelf. En dat is niet altijd gemakkelijk. Voel je vooral niet schuldig als niet alles 100% loopt zoals je in gedachten had en durf jezelf ook op de eerste plaats te zetten. Want je baby verdient de beste versie van jezelf, en dat kan alleen als je je goed voelt. 

Een moeder die met haar baby speelt

Hallo Me-Time

Je bent vanaf nu verantwoordelijk voor een klein wezentje en daar komt heel wat stress bij kijken. Neem dus af en toe een break en maak tijd voor jezelf, alleen of samen met je partner. Leer vertrouwen op familie en vrienden om eventjes op je kindje te passen. Zo krijg je de nodige tijd om deze nieuwe fase in je leven een plaats te geven. 

Begin met de juiste routines

Om even te herbronnen hoef je heus geen wellnessweekend met alles erop en eraan te boeken. Door simpele routines te creëren in je dagelijks leven, hoe chaotisch dat nu ook lijkt, kom je gemakkelijker tot rust.  

Geef je lichaam wat het nodig heeft

Goed zorgen voor jezelf zit ook in de kleine dingen, zoals gezond eten en voldoende water drinken. Want zelfs als je bevalling al even achter de rug is, is je lichaam nog altijd aan het herstellen. Kiezen voor voeding die je energie geeft en je alle nodige voedingsstoffen bezorgt om je baby van moedermelk te voorzien is dus essentieel. En ook voor de papa’s is het belangrijk om goed voor zichzelf te zorgen. Integreer alvast deze 5 superfoods in je routine. 

Ontbijt met noten 

Supersimpel én lekker: noten in je havermout of ontbijtgranen. Wist je dat noten de melkproductie stimuleren? 

Geef je lichaam wat het nodig heeft

Dadels als tussendoortje 

Niet alleen superlekker, maar uit onderzoek blijkt ook dat het eten van dadels na de bevalling zorgt voor minder bloedverlies en bloedingen. 

Zet rundvlees op het menu 

Om ijzertekort en bloedarmoede te voorkomen is rundvlees de perfecte keuze.  

Of kikkererwten

Plantaardige voeding bevat meestal weinig ijzer, maar kikkererwten zijn daar een uitzondering op. De ideale vleesvervanger dus. 

Drink voldoende water 

Maak er een gewoonte van om bij elke maaltijd en tussendoor voldoende water te drinken. Denk aan minimum 1,5 liter per dag. Kies voor het pure mineraalwater van SPA®, dat door zijn mineraalarme samenstelling en natuurlijke oorsprong je lichaam helpt om sneller te herstellen.  

pure mineraalwater helpt je lichaam om sneller te herstellen.

Help, ik wil mijn oude lijf terug

Hoe doen ze dat toch? Die supersterren die na hun bevalling meteen weer in hun oude jeans passen? Onze tip: wees vooral niet te streng voor jezelf en geef je lichaam een break. Je hebt net een nieuw leven op de wereld gezet, en daar mag je trots op zijn. Misschien ga je al naar de kinesist om je bekkenbodemspieren te trainen? Doe dat zeker voor je terug intensief begint te sporten. Vraag aan je arts wanneer het oké is om terug te beginnen, meestal is dit zo’n 6 weken na de bevalling. En als je aan het sporten bent, vergeet dan niet om voldoende te drinken. Een personal coach nodig? Vraag aan je partner om voor je te supporteren terwijl je bezig bent. 

Wanneer kan ik beginnen met trainen na mijn zwangerschap?

Waarom voel ik me toch zo slecht in mijn vel?

Je soms wat blue voelen op die roze wolk is helemaal normaal. Voel je vooral niet schuldig als alles niet loopt zoals je gedacht had. Maar als dat gevoel écht niet voorbijgaat, dan is er misschien meer aan de hand. Hoe herken je dat het niet meer gaat? En wat kan je eraan doen? 

Belangrijke signalen: 

  • Niet meer met stress kunnen omgaan 
  • Gemakkelijk geïrriteerd zijn 
  • Weinig zelfvertrouwen hebben 
  • Niet uit je bed geraken 
  • Moeite hebben om te genieten van je kindje 
  • Weinig eetlust hebben 
  • Negatieve gedachten hebben 

Wat kan je doen? 

Praat met je omgeving. Je voelt je alleen, maar dat wil niet zeggen dat je er alleen voorstaat. De conversatie aangaan met je partner, familie en vrienden is vaak de eerste stap naar beterschap. Herken je deze signalen bij je partner of bij een andere mama of papa? Probeer dan een gesprek aan te knopen over zijn of haar gevoelens, zonder te oordelen. Stel een bezoek aan de dokter niet uit maar maak meteen een afspraak als je voelt dat het niet gaat.  

Praat met je omgeving

Wist je dat zo’n 10% van de vrouwen het moeilijk hebben na hun bevalling? Niet verwonderlijk dus, dat er al zoveel over geschreven is. Mocht je op zoek zijn naar interessante info om jezelf of iemand die je kent te helpen, beluister dan zeker deze podcasts over het moederschap. Ze geven je stuk voor stuk een ruimere kijk op het moederschap en op alle taboes die daarbij komen kijken.  

  • Bliss-Stories: over het moederschap zonder filter, luister hier.
  • Galère sa mère: de podcast die alle antwoorden geeft op de vragen die je zelfs Google niet durft te vragen. Luister hier.
  • Mères: elke mama beleeft het moederschap op een andere manier. In deze podcast vertellen mama’s hoe ze de eerste dagen van hun moederschap beleefden. Luister hier.

Het is oké om soms niet oké te zijn

Niemand kan je voorbereiden op het ouderschap, maar wees vooral niet te kritisch voor jezelf. Dat je het af en toe moeilijk hebt, is alleen maar natuurlijk. Soms heb je een beetje meer tijd nodig om terug tot jezelf te komen. Het feit dat je dit aan het lezen bent, is alvast een eerste stap in de juiste richting. 

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitige frisdranken

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek