Het belang van water

Wist je dat het lichaam van een pasgeboren baby’tje voor 78% uit water bestaat? Naarmate je baby groeit, neemt dit aandeel lichtjes af. Na 1 jaar bestaat het lichaam van je baby nog voor 60% uit water, net zoals een volwassene.

Waarom is water zo belangrijk voor je baby?

Het lichaam van je baby bestaat voor het grootste deel uit water. Het is dus belangrijk dat je baby genoeg drinkt om z’n vochtbalans in evenwicht te houden.

Geef je kleintje ook regelmatig water te drinken: voor de leeftijd van 20 maanden ervaart je kindje nog geen dorstgevoel en kan het niet zelf te drinken vragen.

Water als bouwsteen

Water is de belangrijkste bouwsteen van het lichaam. Meer dan de dorst lessen vervult het een hele hoop belangrijke functies: als bouwsteen van en tussen de lichaamscellen, als bestanddeel van het vocht tussen de weefsels, als smeermiddel bij de samentrekking van spieren,… Kortom, redenen genoeg om de waterbalans van je baby goed op peil te houden.

Water regelt de lichaamstemperatuur van je baby

Water helpt ook de lichaamstemperatuur* van je lieveling te regelen. Je baby is heel gevoelig voor temperatuurschommelingen en heeft water nodig om zijn lichaamstemperatuur constant te houden.

spa water

Hoeveel water heeft je baby nodig?

Voor de leeftijd van 4 maanden, krijgt je baby in principe voldoende water binnen via de moedermelk of via de flesvoeding. Alleen wanneer je kleintje braakt, koorst heeft of buikloop heeft, kan het op korte tijd veel vocht verliezen en is extra water nodig. Maar ook op warme zomerdagen laat je je baby best wat extra water drinken. Zo voorkom je dat je baby uitdroogt.

Krijgt je kleintje ook vaste voeding, hou dan goed in de gaten dat je schat deze aanbevolen hoeveelheden water of melk binnen krijgt: 

  • 130 – 150 ml / kg / dag tot 4 maanden
  • 120 – 130 ml / kg / dag tussen 4 en 8 maanden
  • 100 – 110 ml / kg / dag tussen 8 en 12 maanden
baby

Geen dorst?

Het dorstgevoel is een belangrijk signaal van je lichaam. Maar voor de leeftijd van 20 maanden kan een baby die behoefte nog niet precies uitdrukken. Jij moet er dus op toezien dat je kindje regelmatig en genoeg te drinken krijgt.

Heeft je baby meer water nodig als het warm is? 

Lees ook: Baby op reis en Baby is ziek

Zo zorg je ervoor dat je baby genoeg drinkt

Altijd bij de hand

Stop altijd een flesje SPA® Reine in de luiertas van je baby. Zo heb je altijd water bij de hand. Handig!

Drink op vaste momenten

Krijgt je kleine kanjer al vaste voeding? Vergeet dan niet om hem na elke maaltijd een flesje water te geven.

Geef enkel puur water

Voeg geen siroop of suiker toe aan het water. Zo geef je je kleintje de kans om de smaak van zuiver water te leren waarderen. Want jong geleerd, is oud gedaan! 

Herinner je kleintje aan water

Kindjes die jonger zijn dan 20 maanden, ervaren minder een dorstgevoel. Jij moet erop toezien dat je kindje regelmatig en genoeg te drinken krijgt.

* Minder info.

Water is goed voor je

3 officiële gezondheidsclaims

 De Europese Commissie bevestigt met de onderstaande tekst de kracht van water.

  1. Water draagt bij tot de instandhouding van de normale regeling van de lichaamstemperatuur

  2. Water draagt bij tot de instandhouding van de normale fysische functies: coördinatie van bewegingen, mogelijkheid om fysieke activiteiten uit te voeren,…

  3. Water draagt bij tot de instandhouding van de normale cognitieve functies: vermoeidheid, de concentratie, geheugen, waakzaamheid, visuele nauwkeurigheid,…

Gebaseerd op een dagelijkse consumptie van 2 l per dag.

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitige frisdranken

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek