Terug

We zijn er trots op dat we vandaag de status van B Corp-gecertificeerd bedrijf kunnen claimen. Niet alleen voor SPA®, maar voor de hele Spadel-groep.

B Corp is een internationale certificering, die bedrijven beloont die bijdragen om de wereld waarin we leven beter te maken. Bedrijven die hun streven naar winst willen verzoenen met het collectief belang!

certificatie bcorp

Wat is een B Corp-certificering?

De B Corp-certificering is een onderscheiding, maar het is ook een beweging van bedrijven die niet het beste ter wereld willen zijn, maar wel het beste vóór de wereld. Het is het resultaat van de inspanningen die een bedrijf doet om zijn acties en engagement voor de toekomst en de planeet te tonen. 

Een beetje technischer: B Corp vestigt de aandacht op bedrijven die de hoogste normen halen op het gebied van sociale en milieuprestaties, transparantie en verantwoordelijkheid. Met andere woorden, B Corp zet ondernemingen in de kijker die hun winstoogmerk verzoenen met het collectieve belang van de samenleving. 

spa logo

Waar staat SPA® in dit verhaal?

Als we vandaag deze certificering hebben gekregen, dan is dat vooral te danken aan onze inzet en aanpak, die jaren geleden is begonnen en die we zouden kunnen vertalen als "Beter drinken. Beter leven.". Dat is zowel onze merksignatuur als een weerspiegeling van onze missie voor het grote publiek. Dankzij SPA® betekent "beter drinken" vandaag ook: mensen in staat stellen om elke dag meer verantwoord te drinken. 

Welke concrete acties?

Er zijn niet alleen verklaringen, maar ook concrete acties voor de consument. Zoals het behalen van koolstofneutraliteit of de bescherming van de streek van de Venen in België. Dat gebeurt door de bodem- en waterkwaliteit regelmatig te controleren en ervoor te zorgen dat we niet in concurrentie gaan met de regionale stakeholders (dorpen, boeren...). Met de toekenning van het platina AWS-label (Alliance for Water Stewardship), dat de acties van bedrijven ten gunste van de planeet beloont, kreeg SPA® bovendien de hoogst mogelijke certificering voor duurzaam waterbeheer. 

Waarom is dit belangrijk?

B Corp-certificering is niet alleen belangrijk voor ons, maar ook in het algemeen, omdat het vele deuren opent:

Aan de ene kant maken we deel uit van een wereldwijde beweging. Hoe meer bedrijven zich engageren, hoe beter de wereld eraan toe zal zijn. En natuurlijk is dit nog maar het begin, want onze engagementen drijven ons voort en zullen met de jaren nog sterker worden. Zo willen we tegen 2050 koolstofneutraliteit zonder compensaties bereiken. 

Anderzijds stelt het B Corp-certificaat ons ook in staat om ons van de concurrentie te onderscheiden en om ons bedrijf aantrekkelijker te maken. We willen vooral de jongere generatie bereiken, die zich almaar meer bewust is van deze problematieken. Met resultaat, want in 2021 werd Spadel verkozen tot "Great Place To Work". 

Bij SPA® kijken we vastberaden naar de toekomst. De B Corp-certificering is maar de eerste stap op de weg die voor ons ligt. We zullen deze route samen met anderen moeten uitstippelen. Door samen te werken met andere organisaties, door van hen te leren, door ideeën en goede praktijken uit te wisselen... Actief zijn voor de planeet, onze koolstofvoetafdruk verkleinen, de manier waarop we consumeren heroverwegen. "Beter drinken. Beter leven." is het allemaal. Samen kunnen we het. Samen beschermen we wat ons het dierbaarst is. 

We gaan verder

Meer weten over onze duurzaamheidsstrategie en initiatieven?
Kijk dan op Source of Change.

Source of Change