Ook in de winter goed hydrateren!

Terug

Je vergeet het soms, maar je mag niet vergeten om je ook in de winter goed te hydrateren. Om goed te kunnen functioneren, heeft ons lichaam - ongeacht het seizoen - een regelmatige toevoer van water nodig. 

 

In de winter krijg je minder snel dorst. Toch droogt de koude lucht de huid en ook de rest van het lichaam uit. Als het erg koud wordt, zetten we bovendien de verwarming hoger en kleden we ons warm aan. Resultaat? Je transpireert, waardoor je veel vocht verliest. Om dehydratatie in de winter te voorkomen, is het zeer belangrijk om regelmatig te drinken, minstens 1,5 liter water per dag. Lukt het niet? In ons artikel “Water drinken? Ja, maar op welke momenten?”, leggen we je uit hoe je je glazen water verdeelt en gemakkelijk zonder het te beseffen 1,5 l water per dag drinkt.

Hoe lees je het etiket van een waterfles?

Water en virussen

De winter is ook het seizoen van de virussen. Als je koorts hebt, moet braken of diarree hebt, droog je sneller uit. Het is dan essentieel om de verliezen te compenseren door voldoende te drinken. Wist je dat water verdampt door de huid, zelfs zonder te zweten? Als je koorts hebt, kun je het beste 500 ml water méér drinken per graad boven de normale lichaamstemperatuur (37°C). Je kunt ook met een koud, nat washandje over je voorhoofd en hals wrijven, zonder af te drogen, om het lichaam af te koelen. Onthoud wel dat je nog steeds moet drinken. Je hydrateert je lichaam immers niet via de huid. In geval van buikgriep moet je minstens twee liter water per dag drinken om dehydratatie door het braken en/of de diarree te voorkomen. 

winter gearomatiseerd water

Hoe zit het met wintersport? 

Wandelen, skiën, langlaufen of zelfs wandelen met sneeuwschoenen… in de bergen staat het lichaam voor een dubbele opgave: het moet zich warm houden en tegelijk een grote lichamelijke inspanning leveren. De vele lagen kleding en het intense energieverbruik zorgen ervoor dat het lichaam oververhit, waardoor je veel vocht verliest. Bovendien is de lucht in de bergen door de kou vaak droog, wat het vochtverlies via de ademhaling verhoogt. Een goed gehydrateerd lichaam is echter essentieel om fysieke topprestaties te leveren, dus zorg dat je altijd een fles natuurlijk mineraalwater van SPA op zak hebt en regelmatig drinkt. Het goede nieuws daarbij is dat water helpt het lichaam te zuiveren en - aangezien het geen calorieën bevat - een goede compensatie is voor de ietwat rijke maaltijden op een skivakantie. 

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitige frisdranken

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek