Weet jij wat je écht drinkt?

Terug

Voedingsingrediënten... Er zijn er echt gigantisch veel. Van een hoop heb je zeker al gehoord… Maar van andere nog nooit! Want we zijn niet echt bezig met te letten op de samenstelling van wat we elke dag eten en drinken. Tijd voor een stand van zaken! 

Er zijn wel makkelijkere raadsels om te ontcijferen dan voedingsetiketten… Ze bevatten nochtans alle info die je nodig hebt. Het is dus aan jou om het verschil te zien tussen ‘goed en kwaad’ en je bewust te zijn van wat je eet. Én drinkt. 

Eén ding is zeker: als je SPA® Fruit kiest, kies je een drankje met 100% ingrediënten van natuurlijke oorsprong. 

In gesuikerde dranken zitten vaak ingrediënten zoals – al dan niet fructoserijke –glucosesiroop. Dat zijn suikers die niet in de natuur voorkomen. Ze worden via enzymatische hydrolyse chemisch “geoogst” uit granen, meestal maïs. Dat maïs kan genetisch gemanipuleerd zijn, maar dat weet je natuurlijk niet…  

Maar da’s niet alles. In frisdranken zitten ook een aantal ingrediënten met onbegrijpelijke namen, zoals natriumcitraat, kaliumsorbaat, fosforzuur, acesulfaam-K en kinine. Dat zijn additieven: bewaarmiddelen, voedingszuren, kunstmatige kleur- en zoetstoffen, enz. Allemaal niet erg natuurlijk en niet erg geruststellend. Nochtans is niet álles slecht. Waarvoor je vooral wél een gezonde argwaan moet hebben? Dat is de vaak erg bewerkte kant van dergelijke drankjes. Dat wil zeggen dat deze producten een intensieve, meestal industriële behandeling ondergaan hebben, waardoor de oorspronkelijke ingrediënten zodanig worden veranderd, dat je ze nog amper herkent, omdat ze zoveel additieven bevatten. Maar het dient gezegd: niet élk ingrediënt in ultrabewerkte producten is slecht. 

Hoe herken je nu die ultrabewerkte producten?

Het is niet altijd makkelijk om je weg te vinden, maar er zijn toch duidelijke aanwijzingen. Bij bewerkte producten heb je meestal een lange lijst met vaak meer dan 5 ingrediënten. Bovendien zijn die ingrediënten niet makkelijk te ontcijferen.  

Er zijn verschillende niveaus van productbewerking en er zijn verschillende classificatietypes ontwikkeld. Het bekendste en meest internationale systeem is het NOVA-systeem, dat levensmiddelen indeelt in 4 groepen: onbewerkt of minimaal bewerkt, ingrediënt, bewerkt en ultrabewerkt. De SIGA-indeling is een tweede indeling, die voornamelijk in Frankrijk gebruikt wordt en 7 groepen onderscheidt. Beide systemen staan los van mekaar en vormen een aanvulling op de Nutri-Score, die je steeds meer op etiketten vindt. De Nutri-Score houdt rekening met het voedingsprofiel van het levensmiddel. Niet elk ultrabewerkt levensmiddel heeft een slechte Nutri-Score (bv. een limonade zonder toegevoegde scores), en niet elk levensmiddel dat niet of maar licht bewerkt is heeft een goed voedingsprofiel (bv. een zelfgemaakte limonade die rijk is aan suiker). Daarom is het interessant om rekening te houden met elke soort score. 

Ons advies is dus om de voedingsetiketten goed te bekijken als je weer om boodschappen gaat. Wat ook zéker kan helpen in je dagelijkse leven, zijn technologie en nieuwe apps, zoals Yuka. Daarmee kan je de etiketten van je favoriete producten scannen, om verborgen ingrediënten te ontdekken en het effect dat ze hebben op je gezondheid. Best handig, niet? 

Suikers, additieven en kleurstoffen zitten overal verstopt. Het is vandaag best moeilijk om gezond te eten als je niet voorzichtig bent. Je bewust zijn van wat je doet als je gaat winkelen is dan een reflex die je echt verder kan helpen.  

De wereld van eten en drinken is aan het veranderen en merken hebben een reële verantwoordelijkheid tegenover de consument.  

Bij SPA® zijn we er vandaag trots op dat we met SPA® Fruit een drank kunnen aanbieden met 100% ingrediënten van natuurlijke oorsprong. En het etiket? Dat kan iedereen lezen, in volledige transparantie. 

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitige frisdranken

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek