Wat is neutraal water ?

Terug

Water kan meer of minder zuur zijn. Of net alkalisch of neutraal. Dit wordt uitgedrukt door de pH-waarde of de zuurtegraad, op een schaal van 0 tot 14. Water is neutraal als de pH-waarde gelijk is aan 7. Bij zuiver water is dat bijvoorbeeld het geval. Een pH lager dan 7 betekent dat het water zuur is. Een pH hoger dan 7 betekent dat het water alkalisch (of basisch) is. Om goed te kiezen, moet je dus leren om de etiketten van mineraalwater te ‘lezen’.  

Het etiket van een fles water geeft aan of het water niet-bruisend of bruisend is. Het vermeldt ook de herkomst van de bron, verduidelijkt of het natuurlijk mineraalwater - waarvan de samenstelling steeds stabiel moet blijven - of bronwater is, geeft de houdbaarheidsdatum aan en eventuele gebruiksaanbevelingen - bijvoorbeeld: ‘geschikt voor de bereiding van babyvoeding’. Daarna volgt een tabel met veel cijfers en chemische formules. Denk even terug aan de tabel van Mendeljev: het gaat eigenlijk om de elementen die in het water zitten. Dit is precies hoe je ze moet lezen. 

De droogrest

De droogrest is wat er over blijft nadat al het water is verdampt, nadat het is verwarmd op 180°C. Dat is het mineraalgehalte uitgedrukt in mg/l. Hoe hoger dit gehalte, hoe meer gemineraliseerd het water is. Voor dagelijks gebruik moet dit gehalte minder dan 500 mg/l zijn. Het water van SPA® Reine heeft een droogrest van slechts 38 mg/l. Het is dus zeer mineraalarm en ideaal om dagelijks te drinken. 

 water CO2

De pH-waarde

De pH-waarde geeft aan of het water zuur, alkalisch of neutraal is. Water met een pH-waarde van 7 is neutraal. Het water van SPA® Reine heeft een pH-waarde van 6, waardoor het dicht bij neutraal water komt te liggen. Neutraal water drinken draagt bij tot het behoud van het zuur-base-evenwicht van het lichaam. Ons lichaam moet de hele tijd zijn eigen pH reguleren. Doordat onze voeding veel proteïnen bevat (vlees, kaas, eieren, ...) en te weinig plantaardige elementen, moet het lichaam een grote hoeveelheid zuur via de urine afvoeren. In die zin is neutraal water nuttig, maar voor de spijsvertering is het beter als de pH van het water iets lager ligt dan 7. Als de pH hoger is dan 7 (alkalisch water dus), dan zal het water de zuurtegraad in de maag - die nodig is voor een goede spijsvertering - neutraliseren.  

De bestanddelen van water

Ca - calcium. Dit mineraal helpt bij de groei van de botten en bij de goede werking van het zenuwstelsel en de bloedstolling. 

Mg - magnesium. Het helpt bij de overdracht van informatie van de hersenen naar de spieren, bestrijdt vermoeidheid en stress en is een natuurlijke ontspannende stof. 

Na - natrium. Dat is het bestanddeel van zout (natriumchloride). We consumeren daar ongeveer twee keer te veel van, wat slecht is voor onze bloeddruk. Het water van SPA® Reine bevat slechts 3 mg/l, wat bijzonder weinig is. Het is dus ideaal voor een natriumarm dieet.

K - kalium. Deze katalysator van het zenuwstelsel bevordert de samentrekking van de spieren en het hart. Het helpt om spierkrampen te voorkomen. 

SO4 - sulfaten. Ze hebben een effect op de darmflora, maar let wel op: bij overmatig verbruik kan het diarree veroorzaken. 

NO3 - nitraten. Dit geeft aan hoe zuiver het water is. Om te kunnen spreken van drinkbaar water, mag het gehalte wettelijk niet hoger zijn dan 50 mg/l. Het water van SPA® Reine bevat slechts 1,9 mg/l, waardoor het één van de meest zuivere waters in Europa is.

HCO3 - bicarbonaten. Ze helpen de zuurtegraad te neutraliseren en zo de pH van het bloed te stabiliseren. 

Cl - chloride. Het is een bestanddeel van zout (natriumchloride). Het helpt bij de waterbewegingen in het lichaam, de regulering van het zuur-base-evenwicht en de productie van maagsap. 

F - fluor. Dit helpt om tandbederf te voorkomen, maar overmatig verbruik kan gevaarlijk zijn. Fluor is betrokken bij de vorming van het skelet, maar in overmatige hoeveelheden maakt het de botten te stijf en daarmee broos. Het kan ook witte vlekken veroorzaken op de tanden. Water met meer dan 1,5 mg fluor per liter moet aangeven dat het ‘niet geschikt is voor regelmatig gebruik door zuigelingen en kinderen jonger dan 7 jaar’. Bovendien mag natuurlijk mineraal water alleen de claim ‘geschikt voor de bereiding van babyvoeding’ vermelden als het fluorgehalte minder dan 1 mg/l bedraagt. Bij SPA® Reine is dat het geval. Daarmee is SPA® Reine uitstekend geschikt voor de bereiding van babyvoeding.

pH-neutraal water

Bruisend water, een specificiteit

Bruisend water is mineraalwater waar één of verschillende gassen aan zijn toegevoegd. Het meest gebruikte gas is koolstofdioxide (CO2). Er bestaan ook natuurlijke bruisende waters die tijdens hun ondergrondse traject gas opnemen. Bruisend water bevat vaak meer natrium en is zuurder. Dat is niet het geval bij SPA ® INTENSE en SPA ® FINESSE. Beide waters zijn natriumarm.

SPA® Reine, een bijna neutraal water

Het natuurlijke mineraalwater SPA® Reine is met een pH van 6 vrijwel neutraal en dus ideaal om de zuurtegraad te bestrijden, zonder de spijsvertering te belasten. Aangezien het mineraalarm is, wordt het lichaam ook niet overbelast. Kortom, het ideale water voor elke dag. 

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitige frisdranken

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek