SPA is 100% klimaatneutraal. Wat betekent dat precies?

Terug

Spadel is de mineraalwatergroep die eigenaar is van het water SPA® Reine. Daarnaast is het de eerste 100% klimaatneutrale groep in Europa. Wat betekent dat precies?

Klimaatneutraliteit

Het betekent dat de CO2-uitstoot van een bedrijf wordt geneutraliseerd over de hele levenscyclus, van de bron tot de consument. Dit wordt bereikt door een deel van de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de resterende uitstoot te compenseren met investeringen in projecten die CO2-uitstoot vermijden. Ook SPA® genereert een bepaalde hoeveelheid broeikasgassen, maar in de afgelopen jaren hebben we die aanzienlijk verminderd. Daarnaast investeren we in projecten waarmee andere landen hun uitstoot kunnen terugdringen, zoals met ons project in Rwanda. Het resultaat? De klimaatvoetafdruk van SPA® is volledig geneutraliseerd! 

10.000 zonnepanelen op de daken van onze fabrieken

Vermindering van de koolstofuitstoot

Wij hebben onze directe en indirecte CO2-uitstoot - gegenereerd door onze fabrieken en kantoren - flink verminderd. Zo zijn er ongeveer 10.000 zonnepanelen geïnstalleerd op de daken van onze Belgische fabrieken, destijds één van de grootste industriële installaties in Wallonië. We hebben ook de transportprocessen geoptimaliseerd, de heftrucks vervangen door elektrische exemplaren of aangedreven door groene energie. Voor onze fabrieken en kantoren hebben we gekozen voor ledverlichting en groene energie. 

100% recyclebare verpakkingen

Alle SPA® flessen zijn 100% recyclebaar. In de loop van de tijd is het ontwerp aangepast en zijn ze lichter gemaakt, zodat we nog minder plastic gebruiken. We hebben ook een duurzame verpakkingsstrategie gelanceerd met 10 ambitieuze doelstellingen op het gebied van productontwerp, verpakkingsproductie, inzameling en het voorkomen van zwerfafval. Al deze acties dragen ook bij aan het verkleinen van onze milieu-impact. 

Water Access Rwanda

Compensatie van de uitstoot

In 2018 zijn we gestart met een tienjarig compensatieprogramma in samenwerking met Water Access Rwanda en CO2Logic. In Rwanda herstellen we waterbronnen en krijgen zo’n 250.000 mensen toegang tot veilig drinkwater. Omdat de mensen het water niet langer hoeven te koken voor gebruik, sparen we slechts 10 jaar tijd ongeveer 3 miljoen bomen en wordt er 400.000 ton CO2 minder uitgestoten. Daarnaast investeren we in windenergie in Bulgarije en Turkije. 

Neutraliteit zonder compensatie

Onze doelstellingen zijn ambitieus. Tegen 2030 willen we onze huidige uitstoot met 42% verminderen. Tegen 2050 willen we geheel neutraal zijn, zonder te compenseren. Hoe? Door ons vervoer nog milieuvriendelijker te maken, onze verpakkingen met nog eens 15% te verminderen tegen 2025, door uitsluitend flessen te gebruiken van 100% gerecycled plastic, door het aandeel herbruikbare verpakkingen te verhogen met 20% en door ons wagenpark te vergroenen. Op die manier daalt de uitstoot geleidelijk aan naar nul en hoeven we - hopelijk per 2050 - niet meer te compenseren.

SPA® Reine, 100% klimaatneutraal water

Alle flessen van het natuurlijke mineraalwater SPA® Reine zijn 100% recyclebaar en bestaan voor 25% uit gerecycled plastic (pet). Dankzij een verminderde CO2-uitstoot en compensatieprojecten is het water van SPA® Reine 100% klimaatneutraal - van de bron tot de consument - en draagt het dus niet bij aan de opwarming van ons klimaat.

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitige frisdranken

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek