Na 1 jaar statiegeld op plastic flessen: een update (om trots op te zijn!)

Terug

Het water van SPA® is dé basis van al onze producten. Het komt uit natuurlijke bronnen en dankt zijn zuiverheid aan de ongerepte natuur. Om die te beschermen nemen we zelf al veel maatregelen, maar ook de overheid én de consument helpen mee. Zo zit er sinds 1 juli 2021 statiegeld (€ 0,15) op kleine plastic flesjes. Wist je dat 94% van de Nederlanders daarvan op de hoogte is? Daarmee zetten we allemaal een grote stap in de goede richting! 

Fraaie resultaten 

Sinds de invoering van het statiegeld heeft het systeem zijn nut al meer dan bewezen: het aantal plastic flessen in zwerfafval is met 70% gedaald en we bereiken samen momenteel een inzamelingspercentage van 80% voor klein en groot PET. Dat is echt een fraai resultaat. Toch liggen de verwachtingen nog hoger: tegen eind 2022 wil men 90% van de PET-flessen inzamelen en de daling in zwerfafval kan ook nog beter. 

Het aantal inzamelpunten blijft groeien 

Je kan plastic statiegeldflessen herkennen aan het statiegeldlogo en je kunt ze op steeds meer punten inleveren: bij grotere supermarkten en tankstations langs de snelweg, maar ook bij sportverenigingen, in bioscopen en pretparken, op cateringlocaties en vliegvelden. Bij elkaar zijn er al ruim 20.000 inzamelpunten voor statiegeldflessen en dat aantal groeit nog steeds, zeker sinds de coronamaatregelen werden versoepeld. 

Incasseren of doneren 

Vrijwel overal krijg je de € 0,15 statiegeld terug, maar bij sommige inzamelpunten kun je het bedrag ook doneren aan een goed doel. 31% van de Nederlanders die flesjes inlevert, kiest hier af en toe al voor. Zeker de leeftijdsgroep onder 30 jaar (70%) geeft aan dat het een goed initiatief is om het statiegeld te doneren. Campagne voeren om de consument te blijven motiveren, is dus belangrijk.  

statiegeld

Zoveel mogelijk inzamelen  

Wist je dat er in ons land elk jaar 900 miljoen kleine plastic flesjes worden verkocht? Het statiegeldsysteem moet het zwerfafval in de toekomst enorm gaan terugdringen. SPA® heeft de ambitie om over een paar jaar 100% van de flesjes weer in te zamelen. Juist daarom steunden we vorig jaar al de Doneerring. Een geweldig idee: mensen die een flesje niet willen of kunnen inleveren, laten het achter in de ring rond een vuilnisbak. Iemand anders kan het flesje dan wél inleveren. Zo voorkomen we dat flesjes toch worden weggegooid of tussen het zwerfafval terechtkomen.  

De statiegeld-app 

Je kunt SPA® drinken uit verschillende formaten plastic flessen. Wil je zeker weten of er statiegeld op zit? Scan dan de barcode met de statiegeld-app en je weet het meteen. Deze handige app is beschikbaar in de verschillende app-stores. Handig voor elk moment!  

Hier lees je meer over statiegeld op kleine plastic flesjes. Voor de Q&A kijk je hier.

statiegeld

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitige frisdranken

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek