Hoeveel water per dag moet je drinken?

Terug

5 tips voor een goede hydratatie

Ons lichaam bestaat voor meer dan 60% uit water (bij baby’s zelfs 75%). Dagelijks voldoende water drinken is dan ook essentieel voor onze gezondheid. Factoren als onze leeftijd, dagelijkse activiteiten en het weer beïnvloeden hoeveel water per dag gezond is voor ons. Om uitdroging te voorkomen volstaat het niet om gewoon veel te drinken, je moet vooral voldoende en regelmatig water drinken. Omdat water ons vochtgehalte het meest op peil houdt, geven we je graag 5 tips om je elke dag als een vis in het water te voelen. 

1. Veel water drinken, hoeveel water per dag is dat dan?

Kijk naar een grote fles en je weet hoeveel water je per dag moet drinken: 1,5 liter is het aanbevolen minimum voor een jongvolwassene. En gemakkelijk 1 liter meer als het warm is of als je sport. Zoals in ons artikel “Water drinken? Ja, maar op welke momenten?” te lezen is, moet je kleine hoeveelheden drinken doorheen de dag, zodat je geleidelijk aan vervangt wat je verbruikt. Daarom moet je drinken vóór je dorst krijgt. Het gevoel van dorst wijst erop dat de reserve van ons lichaam wordt aangesproken. Maar iets te laat, want we komen al een beetje te kort. Zoals we je hier uitleggen, kunnen andere symptomen ons ook waarschuwen voor uitdroging. Kortom: hoeveel water per dag je verliest, diezelfde hoeveelheid moet je ook weer aanvullen. Elke dag verliezen we ongeveer 2,5 liter water. Voeding (fruit, groenten, …) leveren ons ongeveer 1 liter. We moeten dan enkel nog 1,5 liter per dag drinken. Lukt het niet? Probeer onze tips en advies om meer water te drinken zonder het te beseffen.  

2. Drinken bij het eten

Drinken is uiteraard altijd goed. Toch hydrateert drinken met een lege maag minder dan wanneer we drinken bij het eten. Water drinken tijdens de maaltijd of er simpelweg een stuk fruit bij eten zorgt ervoor dat ons lichaam het water beter vasthoudt en een grotere hoeveelheid kan opnemen. Zo wordt ons vochtgehalte beter aangevuld. Topatleten bijvoorbeeld eten vaak een banaan terwijl ze water drinken. 

1,5L water per dag

3. 8 glazen water en 5 stukken fruit en groenten per dag

Je moet dus 1,5 liter water drinken per dag, dat zijn ongeveer 8 glazen. Houd daarbij rekening met het bekende advies van 5 stukken fruit en groenten per dag, en je vochtgehalte is meteen op peil. De natuur zit gelukkig goed in elkaar. Uitgerekend de fruitsoorten en groenten die geoogst kunnen worden in de warmste seizoenen, bevatten ook de grootste hoeveelheid water: watermeloen, komkommer, meloen, kropsla, tomaten, courgette … 

4. Water vóór, na en tijdens de inspanning

Weten hoeveel water per dag je nodig hebt, is één. Maar weten wanneer je het best drinkt, is drie. Wanneer je sport of een intense lichamelijke inspanning levert, dan verbruik je veel water in korte tijd. Dat kan oplopen tot 1 liter (van de 2,5 liter per dag!) tijdens een normale sportbeurt. Maar om je correct te hydrateren, heeft je lichaam tijd nodig. Bovendien komen de tekenen van dorst pas wanneer we een beetje gedehydrateerd zijn. Daardoor werken je spieren minder efficiënt, kan je hoofdpijn krijgen en zelfs flauwvallen (hitteberoerte of zonnesteek). De truc is om de momenten waarop je drinkt af te stemmen op de fasen van je sportbeurt. Je drinkt een beetje net voor de opwarming, een beetje (of een beetje veel, afhankelijk van de intensiteit) tijdens het sporten en een beetje tijdens het stretchen (ja, je moet stretchen ;-). Je zal je achteraf minder ‘leeg’ voelen. Wil je meer weten over de rol die water speelt bij het sporten? Klik dan hier

5. Hydrateert water het best?

Om je lichaam goed te hydrateren en je lichaamsreserves aan te vullen, is water van nature de drank die het vochtgehalte het best op peil houdt. Het bevat alle noodzakelijke bestanddelen, en vooral niets dat de opname belemmert. Thee, bijvoorbeeld, kan een goede opname van ijzer, magnesium, calcium en bepaalde vitaminen in de weg staan. Koffie verhoogt de bloedsuikerspiegel en kan tijdens het sporten een suikertekort veroorzaken. Frisdranken leveren suiker, maar hydrateren niet doeltreffend. Alcohol doet zelfs het tegenovergestelde: het droogt uit. Nu je dit weet, mag dit uiteraard geen reden zijn om deze dranken te schrappen uit je gezellige momenten. 

Onthoud gewoon dat in vergelijking met al deze dranken water het meest hydrateert. Drink dus meer water dan iets anders. 

En wil je toch wat meer afwisseling voor je klassieke water, dan kan je kiezen voor de natuurlijk gearomatiseerde waters SPA® Touch. Ze bevatten geen suiker en geen calorieën. Ideaal om jezelf te rehydrateren met een aantal nieuwe smaken. 

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitige frisdranken

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek