“Profiteer van je slaap nu je nog kan"

Hoe vaak hoor je het niet tijdens je zwangerschap, “binnenkort is doorslapen geen optie meer, dus profiteer er maar van”. Makkelijk gezegd, als je niet zwanger bent. De meeste mama’s krijgen al te kampen met slaaptekort tijdens hun zwangerschap. Hoe kan dat ook anders, met zo’n bolle buik? Om je te helpen, vertellen we je alvast hoe dat komt. En nog belangrijker: wat je eraan kan doen.  

Pas zwanger en oh zo moe

Tijdens het eerste trimester van je zwangerschap begint het grote werk voor je lichaam. Het systeem dat de groei van je baby mogelijk maakt, is in volle opbouw. Zo wordt de placenta gevormd, en je baarmoeder voorbereid op je zwangerschap. Niet vreemd dus dat je meer slaap nodig hebt. Gelukkig is dit maar tijdelijk. Probeer de rest van je energie te steken in de activiteiten die je leuk vindt, en doe het vooral rustig aan op het werk.   

Weer gaan plassen?

Goed gehydrateerd blijven tijdens je zwangerschap? Tuurlijk is dat belangrijk. Niet alleen voor jou, maar ook voor je baby. Zo drink je best 1,5 tot 2,5 liter water per dag, kies voor mineraalarm water zoals SPA®. Waarom? Dat ontdek je hier. Maar veel drinken vlak voor je gaat slapen, da’s misschien niet zo’n goed idee… Want je baby’s gewicht drukt op je blaas. Resultaat: je moet ’s nachts vaak plassen. Gelukkig kan je veel dingen doen om dit te vermijden, zoals kleine slokjes water drinken, verdeeld over de dag. Drink 1 uur voor je gaat slapen niet te veel meer.  

Ruil je partner in voor een zwangerschapskussen

Hoe kan je nu goed slapen met zo’n bolle buik? Terwijl je partner al lang ligt te dromen, ben jij nog aan het uitpluizen hoe je het best ligt om de slaap te kunnen vatten. Niet eerlijk, toch? Maar hoera: er bestaan veel hulpmiddelen om een comfortabele positie te vinden, zoals een zwangerschapskussen. Stop het onder je buik of onder je rug en schouders, en voilà: je zit meteen in dromenland. Tenminste, als je geen krampen krijgt in je benen. Ach ja… denk eraan: dit is maar tijdelijk.   

Baby houdt een feestje in je buik

Niets is zo geweldig als om je baby te voelen bewegen in je buik. Vanaf 28 weken worden de bewegingen in je buik steeds krachtiger. Je voelt je baby schoppen, draaien of porren. Je baby begint ook een slaap-waakritme te krijgen. Helaas komt dat niet altijd overeen met dat van jou. Is je baby klaarwakker ’s nachts? Maak er dan een speciaal momentje van en probeer contact te maken met je baby door je buik aan te raken. En lukt slapen echt niet? Probeer dan een dutje te doen overdag.   

Hoe groter de buik, hoe meer aan je hoofd

Een geboorte, daar komt altijd veel bij kijken. De geboortelijst, de kinderkamer, de kaartjes… Naargelang je baby groeit in je buik, stijgt ook je stressniveau. En dat houdt je soms wakker. Probeer daarom goed te ontspannen voor je gaat slapen. Leg vooral je smartphone weg, want voor je het weet ben je weer je geboortelijstje aan het updaten. Relax, het komt wel allemaal goed en probeer te genieten van je zwangerschap. Want je zal pas beseffen hoe uniek het is, als het voorbij is.   

Gun jezelf een “gouden maand” vol rust

Hoorde je ooit al iemand het vierde trimester van de zwangerschap beschrijven als de “gouden maand”? Dat komt omdat in sommige landen, deze periode van 30 tot 40 dagen na de bevalling volledig in het teken staan van fysieke recuperatie en tijd vrijmaken voor de zorg van je baby.  En tijdens deze zalige rustpauze helpen de partner, andere familieleden, vrienden of zelfs de buren met alle andere taken (het koken, het huishouden, de verzorging van broers en zussen). Ondertussen kan jij ontspannen en een prachtige band met je baby opbouwen. Benieuwd naar meer? Onze mom-expert Sarah aka @bysarahollie heeft de “gouden maand” getest en vertelt er alles over in dit artikel.  

Luister naar je lichaam als het rust nodig heeft

Je hebt plots minder energie en dat kan soms frustrerend zijn. Want er zijn nog duizend dingen die je in orde moet brengen voor je schattebout er is. Maar je lichaam is hard aan het werk om je kindje alles te geven dat het nodig heeft, dus luister er goed naar. Ben je te moe om naar die dringende afspraak te gaan? Skip die maar en ga gerust even een dutje doen. Probeer zoveel mogelijk te rusten, want binnenkort zal ook de slaap van je kindje een prioriteit zijn, meer daarover lees je hier. En als je interesse hebt in de gouden maand, laat dat op tijd aan je gezin weten... dan heb je genoeg tijd om dat te organiseren. 

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitige frisdranken

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek