Sporten tijdens de zwangerschap

In dit artikel wil Lieve aka @lievevandenweghe ons vertellen over sporten tijdens de zwangerschap. 

Bij SPA® vinden we het belangrijk om ervaringen van ouders te delen met de SPA® Baby & Family Club community.    

Gezondheid en beweging

Mijn naam is Lieve, ik ben 33 en heb zelf het geluk gehad om 3 kinderen op de wereld te zetten. Van kleins af aan ben ik enorm gepassioneerd door alles wat te maken heeft met gezondheid en beweging. Toen ik voor het eerst zwanger werd op mijn 24ste, was ik bang dat ik niet meer zou kunnen sporten. Gelukkig gaf mijn gynaecoloog toen groen licht om zeker te blijven bewegen. Alleen had ik een enorme angst om iets fouts te doen. Ik vond nergens de juiste begeleiding om als zwangere vrouw te blijven sporten. Om die reden ben ik zelf gaan bijstuderen in Londen. Daar volgde ik verschillende uitgebreide opleidingen over bewegen tijdens de zwangerschap. Tegenwoordig begeleid ik zelf zwangere vrouwen als personal trainer/yoga- en pilatestrainer.  

Hoe beweging mij heeft geholpen tijdens de 3 zwangerschappen

Tijdens elke zwangerschap ben ik blijven lopen, wandelen, zwemmen, deed ik dagelijks yoga, pilates of krachttraining. En wat voelde dat goed! Het gaf me energie, hielp tegen bepaalde kwaaltjes en deed me zowel mentaal als fysiek zoveel sterker voelen. Nog meer zelfs: mijn drie bevallingen verliepen vlot en mijn postnataal herstel ook. 

Vanuit holistisch standpunt heeft beweging een positieve impact op ons emotionele én op ons fysieke welzijn. Verschillende wetenschappelijke studies bevestigen dit ook: sporten tijdens de zwangerschap is gezond voor zowel de mama als de baby. 

Een aantal voordelen van sporten tijdens de zwangerschap zijn: 

  • Er komen gelukshormonen zoals endorfines vrij, waardoor je je zowel fysiek als mentaal beter voelt 
  • Stimuleert de bloedsomloop  
  • Stimuleert je spijsvertering 
  • Is goeie voorbereiding op de bevalling 
  • Kan helpen tegen bepaalde kwaaltjes zoals lage rugpijn, misselijkheid en brandend maagzuur 
  • Kan helpen om meer te ontspannen 


Blijven hydrateren.

Als je sport, is het belangrijk om goed te blijven hydrateren. Je lichaam moet immers hard werken tijdens de zwangerschap. Voldoende water drinken, zowel voor jezelf als je baby, is dus cruciaal. Hou daarom tijdens het sporten een flesje SPA®-water in de buurt om regelmatig te drinken, zeker op warme dagen.  

Daarnaast is het belangrijk om goed te luisteren naar je lichaam en het rustig aan te doen. Een halfuurtje per dag wandelen, een aangepaste zwangerschapsworkout of eens gaan zwemmen. Zolang jij maar geniet van die me-time met je baby.  

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitige frisdranken

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek