Drinken voor twee

Is het niet prachtig hoe water in je buik je baby beschermt? De baarmoeder wordt in de eerste 14 weken helemaal gevuld met vruchtwater. Het vocht is afkomstig uit jouw eigen lichaam en beschermt je baby. Je begrijpt ‘m al: water drinken is belangrijk - gedurende de héle zwangerschap.

Water tijdens je zwangerschap

Een bron van vruchtwater

Mooi eigenlijk: water is wat jou met je baby verbindt. De baarmoeder is een knusse cocon vol water waar je baby zich helemaal thuis voelt. Wist je dat je kindje na een maand of vier kleine slokjes neemt van het vruchtwater? Zo leert het slikken en oefent het vast voor de (borst)voeding die jij straks gaat geven! Aan het einde van de zwangerschap heb je ongeveer een liter vruchtwater in je buik. Dit wordt elke drie uur volledig vernieuwd, dankzij de kleine slokjes van je kleine. 

Voor twee

Na 25 weken bestaat jouw kindje bijna volledig uit water en is het nog volop in ontwikkeling. Je voelt je baby regelmatig bewegen… een magische ervaring, elke keer weer. Hij gaat even anders liggen of is aan het ‘zwemmen’ in het vruchtwater, om de spiertjes vast te trainen voor straks! Het is duidelijk: jullie delen nu echt álles. Dus eet en drinkt je ook voor twee. Let daarom goed op je voeding en drink genoeg. Alleen jij verliest al zo’n 2,5 liter water per dag: via je huid, je ademhaling, door te plassen, enzovoorts. En ja… dat moet er ook weer bij! 

Een constante temperatuur

Na de geboorte zal je ook bezig zijn met het goed regelen van de temperatuur van je kindje. Tijdens je zwangerschap doet het vruchtwater dit voor jou. Het zorgt er namelijk voor dat de temperatuur in de baarmoeder constant blijft. Jouw lichaam heeft de handen al vol om je eigen lichaamstemperatuur in toom te houden. Je moet als aankomende moeder immers goed blijven presteren. Ook hier help je, door goed water te drinken, je lichaam bij deze belangrijke taak.

WATER TIJDENS JE ZWANGERSCHAP

Meer water, minder ongemak

De een heeft er minder last van dan de ander, maar op een gegeven moment komen ze toch: de typische zwangerschapskwaaltjes. Laat het ongemak jouw blijdschap niet overschaduwen! Niets is toch mooier dan wat er in je buik zit? Wij helpen je graag met tips, waarbij water drinken ongemakken kan voorkomen of verlichten.

Verstopping

Straks is verstoppertje spelen leuk, maar tijdens je zwangerschap kan verstopping (constipatie) nogal een ongemak zijn. Je placenta maakt namelijk veel progesteron aan en dat hormoon vertraagt de darmwerking. Help je darmen daarom een handje door veel vezels te eten - fruit, groenten en granen - en genoeg water te drinken.

Vaak plassen

Op een gegeven moment neemt je baby zó veel ruimte in beslag, dat je jezelf afvraagt waar alles moet blijven… Je lichaam is hier gelukkig op voorbereid, maar inderdaad: er zit weleens iets een beetje klem. Je urineleiders bijvoorbeeld, waardoor je lastiger plast en mogelijk niet alle bacteriën worden weggespoeld. Door veel te drinken - en dus te plassen - geef je bacteriën geen kans en voorkom je een infectie van de urineleiders. 

Vocht vasthouden

Vocht is van groot belang tijdens je zwangerschap, dat is inmiddels duidelijk. Je lichaam heeft daarom tijdens de zwangerschap ook de neiging om meer vocht vast te houden. Door de zwaartekracht kan dat in je enkels en voeten zakken: zwangerschapsoedeem. Door genoeg water te drinken zorg je er echter voor dat je lichaam vocht afvoert. Zo eenvoudig voorkom je dit ongemak.  

Extra bloed 

Bloed? Ja, ook hier heb je meer van nodig tijdens je zwangerschap. Je lichaam maakt tot wel 50% extra bloed aan, met name voor de placenta. En bloed bestaat voor het grootste deel uit water, in de vorm van plasma. ‘Nieuw bloed’ krijgt zo een mooie dubbele betekenis! En jij geeft dit extra betekenis door lekker, zuiver water te drinken.

Waarom SPA® Reine kiezen voor jou en je baby?

SPA® Reine, uniek, zuiver, perfect

Druppels water, afkomstig van regen en sneeuw, sijpelen door de verschillende grondlagen die door miljoenen jaren evolutie gevormd zijn. Op die manier worden ze natuurlijk gefilterd en gezuiverd. Zo krijgen de waters van SPA® hun unieke karakter: uiterst zuiver en mineraalarm, zodat je het de hele dag door kunt drinken. Met andere woorden, SPA® Reine is perfect voor jou en je baby!

Arm aan mineralen

Mineralen komen in kleine hoeveelheden voor in eten en drinken en zijn nodig voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling. Te veel mineralen kan echter schadelijk zijn. SPA® Reine telt slechts 38 mg droog residu per liter. Dit is de mineraalwaarde die je overhoudt wanneer je een liter water laat verdampen bij 180° C. Daarmee is SPA® Reine een van de minst gemineraliseerde waters in Europa.

Arm aan nitraten

Tijdens je zwangerschap is het beter om de inname van nitraten te beperken. Nitraat is een stof die van nature in groenten en fruit zit en in mindere mate ook in drinkwater. Nitraat en het daaruit gevormd nitriet kán schadelijk zijn voor de gezondheid, maar die risico's zijn heel klein. Voor de zekerheid kan je natuurlijk altijd kiezen voor SPA® Reine, want met slechts 1,5 mg pet liter is dit een van de waters met het laagste nitraatgehalte. 

Arm aan zout (natrium)

Zout (natrium) kan je tijdens de zwangerschap beter vermijden. Het zorgt ervoor dat je lichaam vocht vasthoudt en dat leidt weer tot zwangerschapsoedeem (gezwollen handen, enkels, voeten, …). Je kan daarom beter genoeg zoutarm water drinken, zodat het vocht juist wordt afgevoerd. SPA® Reine bevat slechts 3 mg zout per liter en is dan ook ideaal voor tijdens en na de zwangerschap. 

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitige frisdranken

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek