Water & sport: een gezond duo

Terug

Om tijdens een fysieke inspanning de spieren te kunnen spannen, produceert het lichaam energie en warmt het op. De lichaamstemperatuur stijgt en het moet zijn warmte kunnen afgeven. Het resultaat? Je gaat zweten. Verdamping helpt jouw lichaam om af te koelen en een temperatuur van ongeveer 37 graden te behouden. Maar dat zorgt tegelijkertijd voor flink wat waterverlies: zweet bestaat namelijk voor meer dan 99% uit water! Bij een  langdurige inspanning kan je dan ook tot twee liter per uur verliezen. Daarnaast verlies je water door verdamping – dat is onzichtbaar – vooral wanneer het koud en droog is. Door de huid, maar ook telkens als je uitademt. Daarom is het belangrijk om vóór, tijdens en na de inspanning te drinken. Ook als je niet zweet.

Wist je dit al?

Door je goed te hydrateren, kan je fysieke én mentale topprestaties blijven leveren. Dat is belangrijk bij het sporten, want je hebt daar niet alleen spieren voor nodig. Een laag waterverlies - zo’n 1 tot 2% van het lichaamsgewicht - kan jouw prestaties al beïnvloeden. 

Vóór de inspanning

Drink in de twee uur voor de inspanning met kleine slokjes, zodat je jouw lichaam goed voorbereidt op de te leveren inspanning. 

Tijdens de inspanning

Wacht niet tot je dorst hebt. Als het lichaam om water vraagt, is het meestal al te laat en lever je geen topprestaties meer. Maak er daarom een gewoonte van om regelmatig kleine slokjes te drinken tijdens de inspanning. Andere tekenen kunnen je ook waarschuwen voor mogelijke uitdroging. Ontdek ze hier.

Na de inspanning

Drink tijdens de herstelfase voldoende om het waterverlies door het zweten te compenseren. Door je lichaam goed te hydrateren, verminder je ook het risico op kramp. Dankzij onze tips en advies om meer water te drinken, blijf je steeds goed gehydrateerd.

Hoe weet ik of ik voldoende gehydrateerd ben?

Een onfeilbare test is de kleur van de urine: als die helder is, dan betekent dit dat je goed gehydrateerd bent. Is ze daarentegen donkergeel of oranje, dan is ze te geconcentreerd: je hebt te weinig water gedronken.  

SPA® Reine, een water dat het lichaam niet overbelast

Het natuurlijke mineraalwater SPA® Reine overbelast het lichaam niet en bevordert het herstel na de inspanning. Neem het daarom altijd mee als je gaat sporten. 

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitige frisdranken

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek