10 feiten en fabels over water

Terug

1. Al het gebottelde water lijkt op elkaar

FOUT. Water in flessen kan natuurlijk mineraalwater, bronwater of zelfs behandeld water zijn. De eerste twee hebben een oorspronkelijke zuiverheid en een unieke smaak, maar alleen natuurlijk mineraalwater heeft een stabiele minerale samenstelling op lange termijn én een unieke smaak. Bij bronwater kan de samenstelling echter variëren. Gelukkig staat het soort water altijd op de fles vermeld.

2. Mineraalwater wordt strenger gecontroleerd dan kraanwater

JUIST. Kraanwater wordt streng gecontroleerd, maar natuurlijk mineraalwater nog meer. Er worden extreem grondige en regelmatige controles uitgevoerd op de bronnen van mineraalwater en tijdens de weg die het water aflegt tot aan de fles. In het gebied waar de bronnen van Spa zich bevinden, is er bijvoorbeeld een programma opgezet ter bescherming van het milieu en de unieke biodiversiteit. Voor meer informatie over de verschillen tussen kraanwater en gebotteld water kan je dit artikel lezen. 

3. De plastic flessen van mineraalwater bevatten bisfenol A

FOUT. Bisfenol A wordt niet gebruikt bij de productie van PET. Dit is het plastic dat voor onze flessen en vele andere voedingsverpakkingen wordt gebruikt. 

4. Mineraalwater is een goede bron van calcium

JUIST. Mensen die weinig melkproducten consumeren, kunnen een mineraalwater dat rijk aan calcium is drinken. Dit helpt ze om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te komen.

5. Bruisend water bevordert de spijsvertering

JUIST. Over het algemeen bevatten bruisende waters bicarbonaten. Deze spelen een belangrijke rol in het zuur-base-evenwicht, beschermen het spijsverteringsslijmvlies en helpen de nadelige effecten van een te zure voeding tegen te gaan.

Wil je meer weten over bruiswater? Lees ons artikel.

6. Water is essentieel voor het leven

JUIST. Er wordt gezegd dat je niet meer dan 30 dagen zonder eten kunt, 3 dagen zonder drinken en 3 minuten zonder ademen. Hoe komt dat nu? Water is één van de essentiële bestanddelen van het lichaam: het is zelfs het voornaamste bestanddeel in gewicht. We bestaan immers voornamelijk uit water! Maar hoe ouder we worden, hoe minder water ons lichaam bevat. De lichaamsmassa van een zuigeling bestaat voor ongeveer 75% uit water. Bij een volwassene is dat ongeveer 60%. Bij oudere mensen is het slechts 50%.

Wil je de andere voordelen van water ook ontdekken? Hier vind je het antwoord!

7. Je drinkt bij voorkeur sterk gemineraliseerd water

FOUT. We drinken voornamelijk water om de essentiële voedingsstof H2O te leveren. De Hoge Gezondheidsraad beveelt aan om 1,5 liter water per dag te drinken. Sterk gemineraliseerd water kan interessante mineralen bevatten maar ook andere, zoals natrium of fluor. En die kun je beter niet in te grote hoeveelheden consumeren. Het is aan te raden om ze slechts af en toe te drinken. Het is bovendien raadzaam om voor dagelijkse consumptie een mineraalarm water te kiezen, zoals het mineraalwater van SPA® Reine. Aangezien er gemiddeld te veel natrium wordt geconsumeerd, is het nog beter als je water natriumarm is. Dat is het geval bij de natuurlijke mineraalwaters van SPA®. Lees hier meer over de samenstelling.

8. Je moet drinken vóór je dorst krijgt

JUIST. Op het moment dat je dorst krijgt, is het lichaam eigenlijk al gedeeltelijk gedehydrateerd. Andere symptomen kunnen ook wijzen op uitdroging. Wist je dat je door voldoende te drinken, bijdraagt aan het behoud van de normale fysieke en cognitieve functies ? Drink dus regelmatig kleine hoeveelheden water: 1 glas om de 2 uur. Meer tips om meer water te drinken zonder er teveel bij na te denken, vind je hier.

9. Je moet drinken bij het eten

FOUT. Het is beter om vóór of na het eten te drinken en niet te veel tijdens de maaltijd. Het water zal de spijsverteringssappen verdunnen, wat de spijsvertering kan vertragen en bijdraagt tot een zwaar en opgeblazen gevoel. 

10. Het is beter om water op kamertemperatuur te drinken

JUIST. Te koud water kan de werking van het spijsverteringssysteem verstoren en buikpijn veroorzaken. Als je toch liever koud water drinkt, drink dan langzaam.

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitige frisdranken

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek