Spelideeën die helpen bij de ontwikkeling van je kind
Tijdens de eerste levensmaanden zijn ‘eten’ en ‘slapen’ de belangrijkste activiteiten van je baby. Vlak daarna komt 'spelen', dat op den duur de belangrijkste bezigheid gaat worden van je kindje. En dat is heel goed, want spelen is essentieel voor de ontwikkeling. Al spelend ontdekt een kind de wereld, leert het alle 5 zintuigen gebruiken, ontwikkelt het zijn of haar verbeelding, creëert het banden met anderen ... Zo groeit het op.
Spelen of telewerken?
Wil je dat je kind zo goed mogelijk leert, maar weet je niet altijd hoe je dat moet aanpakken? Geen zorgen: er worden alsmaar meer spelletjes en speelgoed ontworpen, die je kind in elke fase van zijn ontwikkeling ondersteunen. Je kind kan ontdekken en leren van zijn eigen ervaringen, terwijl het tegelijkertijd plezier heeft.
Een paar tips om je kind vanaf de geboorte bezig te houden:
· Maak van je kind een grote avonturier: gebruik speelgoed of zintuigensets om je pasgeborene de onbekende wereld te laten ontdekken;
· Je kindje wordt een waterratje: gebruik douche- en badspeelgoed zoals watersproeiers of badspinners om je kindje te entertainen;
· Aan de wandel: help je kind bij zijn eerste stapjes en gebruik een trolley of loopwagentje;
· Verander je ukje in een superheld: gebruik speelgoed dat je kan trekken of duwen om de motorische vaardigheden van je kind te stimuleren;
· Je kind als stoere bouwvakker: kies voor bouwspelletjes, bouwblokken, gereedschapskisten, doe-het-zelfpakketten, enz om je kind te helpen bij zijn motorische ontwikkeling;
· Wow, een whiz-kid! Kies puzzels, tangrammen, stapelspelletjes, coördinatiedozen, leer-, activiteiten- en speelplaten of manipulatie- en activiteitenborden;
· En wat denk je van een zakenvrouwtje of -mannetje? Ontwikkel de kritische denk-, en spreekvaardigheid van je kind en bied leerboeken, schrijfwerkboeken, educatieve praatkaarten, taal- en cijferkits, rekenspellen en bordspellen aan. Zelfs een naaisetje is een optie!
Weet je niet zeker waar dit te koop is? Veel merken verkopen dit soort artikelen, zoals Montessori bijvoorbeeld. Dat is een bekend merk dat een groot gamma speelgoed aanbiedt, van het eenvoudigste tot het meest geavanceerde.
Surf mee op de “Do It Yourself”-trend (DIY)
De meest trendy spelletjes zijn tegenwoordig peperduur. Troost je: je kind plezier laten beleven met wat “in” is, hoeft niet altijd een aanslag op je budget te zijn. Kies daarom voor doe-het-zelven en laat je kind zijn eigen speelgoed maken met wat je in huis hebt.
Kleurpotloden, touw, wasknijpers of een stuk karton? Je kind gaat het geweldig vinden! Maak samen knutselwerkjes om de feestdagen of andere fijne momenten te vieren. Je huis versieren kan natuurlijk altijd! Ook leuk: flesjes voor zintuiglijke stimulatie ineen knutselen, of figuren en regenbogen voor binnen (je hebt enkel een bakje, spiegeltje, wit vel papier, zaklamp en water nodig). Ontwerp samen sieraden of accessoires en maak vormen met boetseerklei of zoutdeeg. Laat je helemaal gaan met strijkkralen of andere inspiratiebronnen!
Zo laat je de creatieve instincten van je kind de vrije loop. Bovendien vinden jonge kinderen het heerlijk om hun handen vuil te maken, en gaan ze bijzonder trots zijn op het resultaat.
Wist je dat je ook creatief aan de slag kan gaan met de SPA® Reine Eco Packs? Daarvan maak je in een mum van tijd een sfeervolle lamp, papierenmandje, of … Laat je inspireren door Céline, ga aan het werk met je kroost en deel jullie creatie op je socials met #spanederland
Een goeie onderlinge verstandhouding
Heb je soms geen ideeën meer om je jongste ukje bezig te houden? Moedig je oudere kind(eren) dan aan om je kleintje te helpen. Dat is sowieso geïntrigeerd en gefascineerd door – en onder de invloed van – wat grote broer en/of zus doet. Zo neem je niet alleen de druk wat weg bij jezelf, maar het versterkt ook hun onderlinge band en vertrouwen.
Helpen met tekenen, origami, mandala’s maken of samen een souvenirbox of dagboek beginnen, waarin ze familiefoto’s plakken … Spelen met LEGO® of plezier maken tijdens verstoppertje. Een hindernisbaan, een schattenjacht, een ruimtespel of een ander tijdverdrijf ineensteken: je oudste(n) gaat/gaan heel graag meehelpen.
Dus wat denk je? Je kleintje zal zich geliefd en verwend voelen, terwijl grote broer en/of zus zich heel belangrijk zal/zullen voelen. Fijn, toch?
Ideetjes om intellectuele capaciteiten van jongs af aan te ontwikkelen:
- Verhaaltjes vertellen, maar dan ánders
Je kind wil graag een verhaaltje horen, maar je hebt er geen tijd voor … Al eens gedacht aan een professionele voorlezer? Die zijn daar erg goed in. Als je op zoek gaat op je streamingplatform, vind je gegarandeerd een hele reeks geweldige podcasts en hoorspelen voor kinderen.
Volstaat het simpele verhaaltjes luisteren niet meer voor je kind? Denk dan eens aan een ‘vertellamp’! die kan je gebruiken om verhaaltjes op de muur te projecteren. Geïllustreerde korte of lange verhalen, die de verbeelding van je kind de vrije loop laten. Is je kind visueel ingesteld? Dan zal het des te meer gecharmeerd zijn door geïllustreerde avonturen.
- Een boek lezen en met je tijd meegaan
Is je kind nog klein? Geniet er dan van! Jonge kinderen zijn dol op boeken (dat zal later wel veranderen) en er is niets rustiger dan een kind dat diep in een boek verzonken is.
Wil je het lezen wat pittiger maken? Dan zijn er ook interactieve boeken. Die zijn soms uitgerust met een digitale pen en zijn heel makkelijk in gebruik. Toch is het raadzaam om nog geen interactieve boeken te geven aan kinderen jonger dan 2-3 jaar. Dergelijke boeken zijn mee evoluerende intuïtieve edutainmentsystemen, die kinderen niet alleen in staat stellen om hun observatievermogen te ontwikkelen, maar ook om te leren terwijl ze plezier hebben.
> Tip: de kans is heel groot dat je plaatselijke bibliotheek een hele verdieping vol kinderboeken heeft. Kijk er zeker eens rond met je kroost. En ga je voor de tweede – interactieve – categorie boeken? Ga dan rondsnuffelen in grotere winkels.
> Ook een aanrader: deze selectie leuke sites met baby-, kinder- en jeugdboeken: Kinderboeken.nl, Blabloom, de Jeugdbibliotheek
- Een 'vision board' maken
Vraag je kind hoe het zichzelf ziet in de toekomst. Laat het daarvoor een 'vision board' maken. “Waar wil je later wonen?” “Waarheen wil je op reis?” “Wat wil je later worden?” Kies één onderwerp en laat je kind die droom visualiseren op een groot stuk karton, door plaatjes (en woorden als het al kan lezen) uit tijdschriften te knippen.
Vind je dat je kind te vaak voor het scherm zit? Dan zijn stress of schuldgevoelens geen oplossing. Stel liever een paar leuke ‘schermregels’ op: 1 uur schermtijd = samen 20 minuten boetseren met zoutdeeg (dat geeft jou als ouder ook meteen even een werkpauze).
- Schilderen vanuit een andere hoek
Zin in een schilderworkshop met je kind, maar géén zin om je living eruit te laten zien als een ontploft schildersatelier?
Probeer dan eens een magisch aquarelboek uit. Die worden vaak geleverd met een waterpenseelstift. Hoe ze werken? Als je ukje met de natte borstel over de tekening gaat, komen de kleuren tevoorschijn. Je hoeft je peuter dus niet in de gaten te houden om ervoor te zorgen dat er niet gekliederd wordt. Zo’n boek is ook een ideaal hulpmiddel om je kind bezig te houden als je bijvoorbeeld onderweg bent in de auto. Sommige boeken zijn herbruikbaar en kunnen dan de fijne motoriek van kinderen vanaf 3 jaar stimuleren.
Ideeën om samen te spelen:
- Bordspellen
Bordspellen blijven klassiekers, zolang je maar het juiste spel kiest: eentje waarvan iedereen de regels begrijpt (ook de jongsten), dat niet te lang duurt en waarbij je niet elke keer ruzie maakt.
Wil je je gezelschapsspellenavonden een moderne twist geven? Probeer dan zeker eens elektronische bordspellen. Die zijn niet alleen trendy, maar voegen ook dynamiek toe. Als je een fan bent van de klassiekers, zul je niet teleurgesteld zijn, want de meeste zijn verkrijgbaar in up-to-date versies.
Ben je ouder van een enig kind? Denk dan zeker aan hoe waardevol puzzels (interactief of niet) kunnen zijn. Ze hebben namelijk het voordeel dat je ze alleen kunt spelen.
- De natuurmandala
Geef je kind de opdracht om in je tuin of in een park in de buurt een steen te zoeken. Die wordt het centrum van een natuurlijke mandala. Help je kind op weg, en geef het een emmertje mee om bladeren, takjes, bloemen, stukjes hout, enz. in te verzamelen. Kortom, alles wat kan helpen om een mooie creatie te maken. Een natuurmandala maken is een geweldige manier voor jou en je kind om wat frisse lucht te krijgen, terwijl je tegelijkertijd interesse voor de natuur kweekt.
- Koken met het gezin
Thuiskomen van het werk, huiswerk en dan hollen om je kind naar zijn buitenschoolse activiteiten te brengen … Als ouder is het geen sinecure en niet altijd gemakkelijk om het allemaal in te passen.
Waarom zou je je kind dan niet om een beetje hulp vragen bij het klaarmaken van het eten? Natuurlijk vraagt het soms wat meer geduld om je kleintje te laten meehelpen, maar zijn er zeker van dat je kind je met plezier zal helpen met het bereiden van lekkere gerechtjes. En reken maar dat je kind trots is en verrukt zal zijn als het de heerlijke maaltijd proeft die jullie samen hebben klaargemaakt.
- Yoga
Merk je dat je kind soms gestrest, hyperactief of zelfs onvermoeibaar is? Overweeg dan yoga. Yoga is een ontspannende activiteit om even afstand nemen van je drukke leven als ouder én je kunt tegelijkertijd ook tijd besteden aan je kind.
Zin gekregen een spelletje? Je vindt heel veel ideeën op het internet, onder andere bij en Scouting. Zelfs op Pinterest kan je inspiratie vinden. 😉
Spelen met je kind is een prachtige kans om te genieten van een moment van samenhorigheid, om samen te lachen, om facetten van je kinds karakter te ontdekken waarvan je niet wist dat ze bestonden, om de verbeelding te stimuleren en om even terug gaan naar je eigen kindertijd. Blijf dus zeker spelen. En onthoud dat het niet gaat om de hoeveelheid tijd die je met je kind doorbrengt, maar om de kwaliteit.