Moeilijk etertje? 7 manieren waarop het (misschien) wél lukt!

Lukt het maar niet om je kleintje bloemkool, boontjes, kaas, vis, … te laten eten? Lees vooral verder: we hebben een paar slimme trucjes voor je opgelijst waaraan je misschien nog niet hebt gedacht…

1. Probeer de Rapley-methode

Sommige kinderen houden eenvoudigweg niet van platte pureetjes die je er passief inlepelt… 

De Rapley-methode - genoemd naar de Nederlandse onderzoekster Gill Rapley - bestaat erin om de baby actief vast voedsel te laten ontdekken. Concreet: maak een gevarieerd bordje met stukjes aardappel, komkommer, appel, tomaatjes, stukjes gekookte kip, … en laat je kind uit het vuistje eten. Op die manier laat je je baby zelf beslissen en geef je hem de controle.

Je kan deze methode al toepassen van zodra je kindje 6 maanden is. Zo verloopt de stap naar vast voedsel een stuk makkelijker, volgens Gill Rapley.

Misschien is deze Rapley-methode ook voor oudere kindjes een verrassende, nieuwe manier van eten die smaakt naar méér? Proberen! 

Meer over de Rapley-methode

2. Maak er een kleine chef van!

Het begint al in de winkel… Laat je kind zelf maar eens kiezen tussen twee groenten of tussen witte en roze vis. Thuis mag de kleine chef-kok meteen de handen uit de mouwen steken: bloemkool in roosjes verdelen, boontjes breken, blaadjes sla scheuren, ingrediënten roeren, … Kleintjes van 2 à 3 jaar kunnen het allemaal! En wedden dat hij nu ook wil proeven van zijn eigen kookkunsten?

etertjes

3. Groenten kan je drinken

Kinderen moeten een nieuw ingrediënt een keer of 10 proeven voor ze vertrouwd zijn met de smaak. Maar hoe krijg je 10 keer broccoli naar binnen? Of paprika? Simpel: verstop de groente in kwestie in soep, puree of spaghettisaus! Wedden dat je kleintje alle groentjes dan wél opsmult? Zo went je kind stilaan aan die nieuwe smaak.

etertjes

4. Ga op reis met de lepel

Een trucje dat z’n kracht al generaties lang heeft bewezen. Je neemt een schepje en vertelt er een doldwaas verhaal bij: “Kijk, dat is papa, bovenaan de skipiste. En hop, hij is vertrokken! Wat een slalom, een salto erbij! Zal hij zijn record breken? Joehoe, hij vliegt binnen!”

etertjes

5. Laat nieuwigheden eerst zien

Laat je peuter nieuwe voeding voor het eerst zien op een foto of in het echt. Want uit onderzoek blijkt dat peuters op die manier meer interesse tonen in het uitproberen van nieuw eten. Wil je straks dus radijsjes, kaas of lychees op het menu? Je weet wat je moet doen!


6. Maak er een mooi versierd bordje van

Eten doe je niet alleen met je mond, maar natuurlijk ook met je ogen. En dat geldt zeker voor de allerkleinsten onder ons! Probeer dus eens een prachtig figuurtje te maken met schijfjes komkommer, tomaat, … Of koop koekjesvormpjes en druk een vlinder, hartje, … uit de puree. Lukt altijd!

De leukste bordjes

etertjes

7. Zien eten, doet eten

Eet je kind apart zodat jullie daarna rustig kunnen tafelen? Begrijpelijk, maar probeer af en toe ook eens samen te eten. De kans is groot dat je kind makkelijker eet als iederéén eet. Wie weet wil hij zelfs een stukje proeven van jouw bord?

schoolrijp

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitige frisdranken

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek